×

Historiek

De Broeders Alexianen of Cellebroeders waren volgens bepaalde bronnen reeds aanwezig te Mechelen in 1305. Na de zorg voor pestlijders ging de aandacht van de broeders vanaf het begin van de 17de eeuw uit naar de zorg voor psychiatrische patiënten. In 1909 verlieten zij Mechelen en bouwden op het hoogste punt te Grimbergen - de Kraaienberg - een nieuw ziekenhuis.

Vandaag is het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Alexius uitgegroeid tot een eigentijds psychiatrisch centrum. Hier vervult het een sterk regionale functie. Vooral mensen uit de Brusselse agglomeratie en het arrondissement Halle-Vilvoorde doen beroep op ons zorgaanbod. 

Een mijlpaal in de geschiedenis van de Congregatie der Broeders Alexianen en haar instellingen is ongetwijfeld de overdracht van beheer en uitbating van het ziekenhuis op 1 mei 1998 aan de vzw Organisatie Broeders van Liefde.

Per 1 januari 2002 werd het Psychiatrisch Verzorgingstehuis Sint-Alexius door de bevoegde overheid erkend voor 29 permanente PVT-bedden. Deze voorziening werd op 21 februari 2005 van de campus Salve Mater te Lovenjoel naar Grimbergen overgebracht. Begin 2011 verhuisde de PVT naar een eigen nieuwbouw, aan de voet van de Kraaienberg, afgescheiden van de ziekenhuiscampus.Voortaan heten ze PVT ' Kraaienberg'.

Met het oog op een betere geestelijke gezondheidszorg door de realisatie van zorgcircuits en zorgnetwerken participeert het ziekenhuis aan allerlei zorgvernieuwingsprojecten en is het promotor van het ‘Exploratieproject artikel 107 – regio Halle-Vilvoorde’. Dit resulteerde begin 2013 in een reorganisatie van het interne zorgaanbod en het opstarten van mobiele behandelteams aan huis (SPPiT en RHEA-T) voor psychiatrische patiënten met een langdurige en complexe problematiek in samenwerking met de netwerkpartners GGZ uit de regio.