![]() |
![]() |
![]() |
Zorgprogramma gesloten opname voor patienten met een ernstige en acute psychiatrische problematiekZorgeenheid GalenosGalenos was een Hellinistisch (Pergamon) arts uit de 2de eeuw die het filosofisch denken koppelde aan de medische praktijk. De zorgeenheid Galenos is in het ziekenhuis de centrale gesloten opname-unit voor patiënten met een ernstige en acute psychiatrische problematiek. Zij vervult als dusdanig ook een belangrijke rol in de opvang en behandeling van patiënten die in het kader van de wet van 26 juni 1990 betreffende de Bescherming van de Persoon van de Geesteszieke worden opgenomen. Tijdens de behandeling wordt via een multidisciplinaire aanpak, een diagnostische oppuntstelling, een medicamenteuze behandeling en een therapeutische oriëntatie bewerkstelligd. De zorgeenheid beschikt over twee subunits:
|
Zorgprogramma alcohol- en/of medicatieafhankelijkheidZorgeenheid ErasmusDe zorgeenheid Erasmus ontleent haar naam aan de 16de-eeuwse humanist uit de Lage Landen, verlicht geleerde, hervormer maar ook voorvechter van verdraagzaamheid. De zorgeenheid Erasmus voorziet in: |
Zorgprogramma voor patiënten die kampen met alcohol- en/of medicatieafhankelijkheid. Patiënten die willen werken aan hun alcohol, of medicatieprobleem kunnen op de zorgeenheid Erasmus terecht. De behandeling is zowel gericht op het middelenmisbruik als op de onderliggende problematiek en verloopt in drie fasen. De eerste fase is hoofdzakelijk gericht op het komen tot en het versterken van een weloverwogen persoonlijke keuze (motivatie) ten aanzien van het middelenmisbruik. In de tweede fase ligt de klemtoon op het volhouden van een nuchtere levensstijl (terugvalpreventie). In de derde fase staan de reïntegratie in de maatschappij en het organiseren van geschikte nazorg centraal. Een specifieke mogelijkheid is een nabehandeling in het doorgangshuis De Eik, een samenwerkingsinitiatief tussen zorgeenheid en beschutte woonvorm De Raster, waar de patiënten onder begeleiding zelfstandig kan wonen, zijn sociaal leven en zijn vrije tijdsbesteding kan vormgeven. Er wordt ook aandacht besteed aan het betrekken van familieleden. Dit kan enerzijds door familiegesprekken op vraag van de patiënt en anderzijds door het tweejaarlijkse aanbieden van een groepsbegeleiding voor familieleden. Dit gebeurt in samenwerking met het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Ahasverus en Houba. |
.
|
|
Zorgprogramma psychosezorgZorgeenheid AvicennaAvicenna was een Arabisch geleerde uit de 11de eeuw die zich verdiepte in de studie van de hersenen en de globaliteit van de medische kennis uit de toenmalige beschaafde wereld wist te integreren. De zorgeenheid richt zich op observatie en behandeling van volwassenen die psychotische symptomen vertonen of een acute psychose achter de rug hebben. De zorgeenheid beschikt over 30 bedden in een semi-gesloten kader. De erkenning van de kwetsbaarheid van onze patiënten staat centraal in ons aangeboden zorgmodel. Via een gepersonaliseerde aanpak van de individuele problematiek en onderzoek van de stresserende levensomstandigheden worden een zo hoog mogelijk niveau van functioneren, maximaal inzicht in het ziekteproces en reïntegratie in de maatschappij nagestreefd. De door de patiënt ervaren levenskwaliteit is hierbij de belangrijkste prioriteit. Op de zorgeenheid werken we met verschillende routes: Route 1: route opname en behandeling: ANKER-STEIGER Na een onthaal – en kennismakingsronde (ANKER: 5-tal patiënten), werken we aan een zo volledig mogelijk herstel (STEIGER: 15-tal patiënten). Via gezamenlijk overleg trachten we de behandeling maximaal af te stemmen op de noden van de zorgvrager. Route 2: langdurige zorg: KADE Op onze zorgeenheid is er plaats voor een 10-tal patiënten waarbij het bereiken van sommige doelen veel tijd vergt of een oriëntatie naar een andere woonvorm lang op zich laat wachten. Dit betreft een laagdrempelig programma waarbij de nadruk ligt op activering en het behouden van vaardigheden. We vertrekken vanuit de rehabilitatieprincipes. Route 3: woontraining en doorgangshuis Paso Een aantal mensen kiest er tijdens hun behandeling voor om alleen of beschut te gaan wonen. Als voorbereiding hierop kan men kiezen voor het doorgangshuis Paso. Iedere bewoner heeft er een eigen gemeubelde kamer en kan daarnaast gebruik maken van een gemeenschappelijke woonkamer, keuken, badkamer en tuin. In eerste instantie willen we in het doorgangshuis alle aandacht geven aan het leren wonen. Pas in tweede instantie werken we aan andere doelstellingen zoals werk, opleiding, daginvulling, vrije tijd. Om deel te kunnen nemen aan Paso, dient men eerst een woontraining van vier weken op de zorgeenheid te doorlopen.
|
Zorgprogramma opname en behandeling voor ouderen met een psychiatrische problematiekZorgeenheid AverroesDeze zorgeenheid ontleent haar naam aan Averroës, Moors wijsgeer, jurist en arts, die in de 12de eeuw leefde en onder meer bekend is voor zijn commentaren op de werken van Aristoteles. De zorgeenheid Averroës is een opname- en behandelunit voor ouderen met een psychiatrische problematiek. Zij beschikt over 25 bedden en richt zich tot vier doelgroepen:
De zorgeenheid beschikt zowel over een open als een gesloten subunit waardoor er maximaal op de individuele nood aan structuratie en begrenzing kan ingespeeld worden. Het zorgprogramma onderscheidt drie behandelingsgroepen. Deze zijn niet ingedeeld op basis van diagnose, maar op basis van functioneringsniveau. Bovendien beschikt de zorgeenheid nog over het doorgangshuis De Terp waar in samenwerking met het Initiatief voor Beschut Wonen De Raster woontraining wordt georganiseerd.
|
Zorgprogramma voor cliënten met stemmings- en/of persoonlijkheidsstoornissen
Zorgeenheid ZenoZeno was een Griekse filosoof uit de derde eeuw na Christus, stichter van de Stoïcijnse school. In de optiek van deze filosofie stond een sobere levenswijze garant voor een evenwichtig bestaan. Dit zorgprogramma bestaat uit een semi-residentieel aanbod (30 dagplaatsen) en een residentieel aanbod (10 bedden) en biedt 3 behandelmodules aan:
Dialectische gedragstherapie De module DIALECTISCHE GEDRAGSTHERAPIE (DGT) is een psychotherapiegroep voor mensen met problemen in het reguleren van hun emoties en spanningen. Naast individuele gesprekken vormen de vaardigheidstrainingen (mindfulness, emotieregulatie, frustratietolerantie en intermenselijke effectiviteit) een essentieel onderdeel van deze therapievorm. Schematherapie De module SCHEMATHERAPIE is een inzicht gevende psychotherapie groep. Binnen deze groep leer je je bewust te worden van je gevoelige snaren en leer je er anders mee om te gaan. Schematherapie maakt gebruik van cognitieve, gedragsmatige en ervaringsgerichte accenten. Ik-versterkende therapie De module IK-VERSTERKEND is een ondersteunende therapiegroep die beoogt de levenskwaliteit te verhogen via waard gerichte gedragsactivatie en het versterken van vaardigheden. Dit gebeurt zowel individueel als in groep, via verbale en non-verbale therapieën.
<< Top |