![]() |
![]() |
![]() |
Wat doet zorgen voor en samen zijn met ezels, met een mens?
Leen staat stil bij de best practices die ze uitwerkte met als titel ‘Vier voeten en een staart, het is maar hoe je het ervaart’. Deze best practices omvatten de beleving (fysiek en emotioneel) van personen met een psychische kwetsbaarheid voor en na de asinotherapie.
Leen Larminier, ergotherapeut PZ St. Alexius + welkomstwoord door Paul Goetstouwers, directeur PZ St. Alexius
20 jaar zorgen voor en samen zijn met ezels
Hugo geeft een persoonlijke inkijk. Wat doen we allemaal en wat komt er bij kijken? Een schets van de dagelijkse werking van asinotherapie binnen PZ Sint-Alexius.
Hugo Verdoodt, psychiatrisch verpleegkundige en asinotherapeut PZ St. Alexius
Anegria, ezel zorgcentrum; van een onhoudbare situatie naar een nieuw leven op eigen maat
Anegria geeft uitleg over hun visie en werking. Sinds 2011 zorgt Anegria voor de opvang en socialisering van verwaarloosde of thuisloze ezels. Ze informeren en begeleiden nieuwe ezelhouders. Om het welzijn van ezels te bevorderen delen ze hun expertise, in zorg voor en omgang met ezels, aan een open publiek.
Dr. Kristel Cromheeke, cardioloog en stichter bezieler van vzw Anegria
Het evidente beest
Karel volgde ons gedurende een jaar tijdens de activiteiten met de ezels. Hij laat ons meekijken door de lens van zijn camera in de film: “Het evidente beest”. De film werd speciaal gemaakt voor deze studienamiddag en wordt hier voor het eerst getoond.
Karel De Vos, sociaal pedagoog; Den Dolaard vzw
Dolen met ezels: affecteren = connecteren = assembleren
Ezels laten zelden iemand onberoerd, het zijn heel lichamelijke of affectdieren d.w.z. dieren met een groot relationeel vermogen. We onderzoeken in deze bijdrage m.b.v. het denken van o.m. Spinoza en Deleuze wat er op het spel staat in de (dierlijke) ontmoeting tussen mens en ezel tijdens het ezelwandelen, opgevat als een open, niet-resultaatsgericht gebeuren.
Jan Nijs, filosoof en Heleen Vertommen, pedagoge; Den Dolaard vzw
Slot en dankwoord
![]() | ![]() | ![]() |